OVER

OVER

Bij De Groene Kans werken we samen. Dit doen we door blijdschap te verspreiden met het delen van eten en tegelijkertijd voedselverspilling tegen te gaan. Iedereen is welkom, kom langs en geen aanmelding nodig!

Het is een wekelijks tuinfeestje, met gratis koffie, taart en muziek. Elke week komen we met de buurt samen om groenten, fruit en brood te verdelen wat nog goed is, maar niet meer wordt verkocht. Als je zelf kleding, plantjes of houdbaar voedsel over hebt, is dat ook altijd welkom.

Wil je meehelpen, wil je meer info of heb je leuke ideeën? Kom langs en/of stuur een mailtje naar info@degroenekans.nl.

MEER INFO

Wij, Maaike van der Linden en Kim Oomen, zijn de oprichters van de Groene Kans. Inmiddels hebben wij een eigen werkwijze ontwikkeld en helpen we andere organisaties deze werkwijze eigen te maken.

We zijn in april 2020 in Osdorp begonnen met De Groene Kans, helemaal in het begin van de coronapandemie. We merkten dat er een grote behoefte was aan ontmoeting in de buurt. Tegelijkertijd wilden we iets doen met al het eten dat werd weggegooid én wilden we een inclusieve gemeenschap bouwen. 

Dit hebben we samengebracht in een tuinfeestje waarbij we elke week samenkomen om eten te verdelen wat anders wordt weggegooid. We werken vanuit vertrouwen en gelijkwaardigheid, zonder teveel regels en protocollen. Het belangrijkste is dat iedereen zich welkom voelt en met een goed gevoel naar huis gaat. 

De mensen die naar De Groene Kans komen zijn heel divers en samen werken we eraan dat onze gemeenschap warm en gastvrij is voor iedereen die mee wil doen. De Groene Kans gaat gaat dan ook verder dan een voedselinitiatief waar alleen pakketjes worden uitgedeeld. 

Door onze werkwijze zijn nu hechte gemeenschappen ontstaan waarin buurtbewoners met wind mee en wind tegen, sociale professionals en ondernemers samenwerken. Wij geloven dat iedereen behoefte heeft aan en recht heeft op steun, vriendschappen en een vangnet.

WAT DOET DE GROENE KANS?

COMMUNITY
BUILDING

De Groene Kans bouwt aan gemeenschappen in de buurt waar iedereen welkom is en talent wordt benut. Elk mens heeft de behoefte om ergens bij te horen en bij te dragen. De gemeenschap bestaat vaak uit mensen die ‘wind tegen’ hebben en dit netwerk missen. Samen met sociale professionals en bewoners faciliteren we elke week een tuinfeestje waarin wordt gebouwd aan een sociaal en professioneel vangnet.


DUURZAAMHEID

Wij doen dit onder de paraplu van duurzaamheid, samen delen tegen het verspillen van eten. Tijdens het tuinfeestje verdelen we eten wat anders wordt weggegooid. We hebben iedereen nodig in de ‘strijd’ tegen het verspillen van eten. Iedereen wil hier graag aan bijdragen en het geeft een goed gevoel. Er is ook een mini ruilwinkel waar kleding kan worden uitgezocht.


GELIJKWAARDIGHEID

De voornaamste intentie van De Groene Kans is het veroorzaken van gelijkwaardigheid, een menselijke maat, inclusie, diversiteit door een goede sfeer en veiligheid boven regels en protocollen te plaatsen. Daarvoor zijn humor, laagdrempeligheid en sfeerbeheer de belangrijkste bouwstenen.